top of page
  • Aili Pesonen

Oikeusvaltio Espoo

Ensi-ilta Espoon Teatterissa 9.4.2024

Käsikirjoitus Antti Hietala

Ohjaus Erik Söderblom

Olin katsomassa Oikeusvaltio Espoo -näytelmän ennakkonäytöksen ensi-iltaa edeltäneenä iltana. Revontulihallin katsomo oli täynnä ja yleisö seurasi herpaantumatta puolitoista tuntia intensiivistä esitystä. Näytelmän käsikirjoitus perustuu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden pöytäkirjoihin eli tositarinoihin rikoksista.

Lavalla oli joukko, joista osa oli ammattilaisia ja osa teatterin harrastajia, jotka oli valittu suuresta joukosta halukkaita.

Lavastus oli hyvin pelkistetty, taustalla kulki videokuvaa ja lavalla oli viitteellinen ilmoittautumiskoppi, jonne asiakkaat yksi toisensa perään saapuivat. Katsojille kerrottiin rikosjuttujen etenemisestä näyttelijöiden puhumien pöytäkirjatekstien perusteella. Rikosten tekijöille ja uhreille annettiin mahdollisuus kertoa tilanteista ja tapahtumien etenemisestä omalta kannaltaan. Niin tietysti tapahtuu myös todellisuudessa.

Espoolaisten kannattaisi käydä katsomassa esitys, sillä se kuvaa monella tavoin sitä Espoota, jota juhlapuheissa ei näy. Ahdistus, väkivalta ja ihmisten ajautuminen umpikujaan tuodaan silmien eteen. Pienenä valonpilkahduksena nähdään vihille saapuva pari, tosin siinäkin omat mutkansa.

Asia, jonka uskon ratkeavan esitysten myötä, oli puhetorviin puhuvien esiintyjäryhmien äänen ajoittainen puuroutuminen. Varmasti samanaikaisuus lisääntyy toistojen myötä.

Kiitos, että Espoon teatteri tarttuu vaikeisiinkin aiheisiin. Esitys herätti ajatuksia ja se on taiteen tehtävä.

6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kankaanpäästä Jerusalemiin

Jumalainen näytelmä: käsikirjoitus ja ohjaus Juha Hurme Espoon Teatterissa 8.9.2022 Tämä kirjoitus ei ole arvio vaan yhden katsojan ajatuksia ensi-illan kokemuksesta. Ensimmäinen näytöksen kuvitteell

Ohjelmistoesittely ja kulissikierros avasivat syyskauden

Teresia Volotinen 24.8.2022 Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen tämänvuotinen syyskausi käynnistyi 16.8. innostuneissa tunnelmissa, kun yhdistyksen jäsenet kokoontuivat Revontulihallin kahvi

Harhamaa odotellessa

Kirjahyllyssäni lojunut O.A. Kallion Uudempi suomalainen kirjallisuus (2.painos 1928) luonnehtii Irmari Rantamalan laajan romaanin Harhaman sisältöä hyvän ja pahan väliseksi ikuiseksi taisteluksi. Tek

Comments


bottom of page